KÜPE ÇİÇEĞİ

20 Pins
·
11y
Kovulmuş Şeytandan ALLAH ' a Sığınırım.O, biri diğeriyle 'tam bir uyum' (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır. Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir 'çelişki ve uygunsuzluk' (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun? Sonra gözünü iki kere daha çevirip-gezdir; o göz (uyumsuzluk bulmaktan) umudunu kesmiş bir halde bitkin olarak sana dönecektir. (Mülk Suresi, 3-4)
Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Önemli hastalıkları Virüs, Kök Çürüklüğü, Solgunluk, Pas ve Kurşuni Küf; zararlıları ise Nematodlar, Kırmızı Örümcekler, Thripsler, Yaprak Bitleri, Beyaz Sinek ve Unlu Bitler’dir.
Bu nedenle 21 gün sonunda çiçek açıncaya kadar tekrar kısa gün şartları uygulanır. İlk uzun gün uygulamasından sonra bitkiler takriben 50 gün içinde çiçekler açarlar. Büyüme ve gelişme için en uygun gece sıcaklığı 15-18o C dir.
Uç alındıktan 4 hafta sonra çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik etmek için gene 17o C gece sıcaklığında yastıklara uzun gün koşulu uygulanır. Uzun gün bitkilere 21 gün süre ile 4 saat ilave aydınlatma ile sağlanır. Fazla uzun gün uygulama bitkilerin uzun ve tepelerinin ağır olmasına neden olur.
Ortamın gözenekli ve iyi geçirgen olması gerekir. Saksılanmış fideler 17o C gece sıcaklığında bir süre kısa gün şartlarında büyütülür. Sürgünler 6-7 boğum olduklarında 4 boğum üzerinden uçları alınır. Yan sürgünlerin gelişmesi teşvik edilmiş olur.
Çelikler serada köklendirme ortamına dikilir. Ortamın ısıtılması köklendirmeyi çabuklaştırır. 15o C gece sıcaklığında sislemeyle 10-14 günde köklenir. Bütün yıl yetiştiriciliğe uygun olduğu için çelikler istenilen zamanda alınır. Köklenen çelikler 12 cm. lik saksılara dikilir.
Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımında köklendirilir. Ortam sıcaklığı 16C dolaylarında tutulursa, çelikler 10-15 günde köklenirler. Küpe çiçekleri terminal çeliklerle üretilir. Anaç bitkilerden fazla çelik alabilmek için sürekli kısa gün şartlarında ve 15o C sıcaklıkta tutulur.
Üretimi tohum ve çelikler yapılır. Tohumlar Mart veya Nisan ayında ekilerek 16C’de çimlendirilir. Başlıca üretim şekli çeliklerdir. Çelikler üzerinde çiçek bulunmayan uç sürgünlerinden 7.5-10 cm uzunluğunda olmak üzere Mart ayında yapılır.
Öneri ve önlemler:Direkt güneş ışığına ve hava cerayanına bırakılan bitkilerde, sıcak ve havasız yerlerdeki bitkilerde çiçek ve yaprak dökülmeleri olur.
Saksı değişimi: Kök gelişimine göre her sene saksı değiştirilmelidir. Üretilmesi:Çelik ile üretilir. Budama:Bitkiye gelişme zamanı başlangıcında, form verme amacı ile kök üstünden 15-20 cm’lik kısmı budanabilir.
Gübrelenmesi:4-5. aylarda bir kez 3gr karışık gübre 1lt suda eritilerek verilir.7-9. aylar arasında haftada bir kez 4 gr karışık gübre 1 lt suda eritilerek verilir.
Nem: Kış aylarında sıcaktan korunduğunda nem preblemi olmayacaktır. Isı isteği:En düşük kış ısısı7-10c dir . Işık isteği:Yarı gölge ve gölge yerleri sever, havalı yerlerden hoşlanmaz.
Çiçek rengi:Beyaz, pembe, kırmızı. Toprak isteği: Yanmış çiflik gübresi karışmış bahçe toprağı, yaprak çürüntüsü, torf veya funda toprağı ile dişli nehir kumu karışımıdır. Su isteği:Nisbi rutubeti yüksek yerleri sever.yaz aylarında bitkiye bol su verilmelidir ve yapraklara su püskürtülmelidir.
FUCHSIA (KÜPE ÇİÇEĞİ ) Familyası: Onograceae . Anavatanı:Afrika . Tanımı:Ağaççık veya çalı formlu, yalın kat ,katmerli, salkım çiçekli, narin sarkıcı dallı çok güzel çiçekleri olan bitkilerdir.
Çiçek kısa zamanda yayılmış, parklarda, bahçelerde, evlerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Küpe çiçeği gölgelik ve rüzgarsız yerleri sever, çiçekleri uzunca bir zaman dökülmeden kalır.